Blended irish whiskey, czyli co powinieneś wiedzieć o tej odmianie

  • 06.02.2019, 15:00
  • Grupa Tipmedia
Blended irish whiskey, czyli co powinieneś wiedzieć o tej odmianie
Whiskey to jeden z najbardziej popularnych alkoholi. Koneserów przyciąga smakiem i aromatem. Producenci przygotowują też coraz to nowsze odmiany, by spełnić oczekiwania konsumentów. Dziś przyjrzymy się bliżej irish whiskey.

Od mnichów do destylarni

Według różnych legend pomysłodawcami trunku mieli być iryjscy mnisi, a nawet sam św. Patryk. Napój zwany „wodą życia” mieli oni rozprowadzać już od VII wieku! Stosowano go w celach leczniczych, miał bowiem pomagać w bólach głowy czy łagodzeniu objawów ospy. Ci sami mnisi są również odpowiedzialni za dostarczenie trunku do Szkocji. Przemysł whiskey przez wiele wieków stanowił centrum życia społecznego i politycznego Irlandii. Kiedy w XVI wieku zlikwidowano klasztory, trunek przestał być napojem dla elit. Pomimo zakazu produkcji bimbru Irlandczycy chętnie wykorzystywali nadmiar jęczmienia do wytwarzania alkoholu. Taki samogon nosił nazwę „poitin”. Wzrost popularności irish whiskey przypada na przełom XVIII i XIX wieku. W tych czasach działało już ponad 1150 destylarni.

Rodzaje irish whiskey

Tradycyjna whiskey jest produkowana ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Destylacji dokonuje się w alembiku. Każda z destylarni ma określone procedury. Dla przykładu, Midletone Distillery przewiduje przerwy w zacieraniu w temperaturze 55, 65, 72 i 76 stopni Celsjusza. Wyróżniamy cztery rodzaje irish whiskey. Pure Pot Still Whiskey to tradycyjna irlandzka whiskey. Produkowana jest ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia, co dodaje jej unikalnego charakteru. Poddaje je się potrójnej destylacji, co powoduje, że są one lekkie w aromacie i słodkie w smaku. Irish Malt Wiskey to trunek wyprodukowany w całości ze zesłodowanego jęczmienia. Cechuje ją oleista struktura, gładki charakter i słodki smak. Irlandczycy produkują także Irish Grain Whiskey, czyli alkohol na bazie zesłodowanego jęczmienia i niesłodowanych zbóż, takich jak kukurydza, pszenica czy jęczmień.

Blended Irish Whiskey

Jest jeszcze jeden rodzaj brązowego alkoholu, który zyskuje coraz większą popularność. To Blended Irish Whiskey, które jest mieszanką dwóch spośród trzech wcześniej wspomnianych whiskey. Początkowo odmiana ta miała posłużyć do wyrównania nieregularności wśród różnych producentów. Blended Irish Whiskey możesz kupić u polskich dostawców. Wystarczy, że klikniesz w ten link https://swiat-whisky.sklep.pl/11-blended-whiskey. Jednym z tego typu produktów jest Clontarf. To klasyczna blended irish whiskey, która charakteryzuje się zapachem o nucie karmelu, pomarańczy i miodu. Ma gładki smak, w którym wyczuwalne są orzechy, cynamon i imbir.

Grupa Tipmedia
Podziel się: